• Homepage
  • >
  • BBQ
  • >
  • Barbeque vlees aansnijden: zo doe je dat

Barbeque vlees aansnijden: zo doe je dat

  • Menfacts
  • oktober 7, 2017
  • Comments Off

Een barbecue is niet compleet zonder een goed stuk vlees. Of je nu geniet van een lekkere biefstuk of een gebraden kip: het aansnijden van vlees is een kunst op zich. Je zou zeggen dat het marineren en bakken de grootste invloed hebben op de smaak van je maaltijd, maar door vlees verkeerd aan te snijden kan er veel van de smaak verloren gaan. Het vlees wordt taai en is een stuk minder lekker dan wanneer je het precies goed snijdt. Heb je binnenkort een barbecue op de planning staan en wil je weten hoe barbeque vlees aansnijden precies moet? Hier vind je een aantal tips.

De draad zoeken

Vooral wanneer je geniet van een lekkere biefstuk tijdens de barbecue is het van belang dat je weet hoe je de draad in het vlees moet vinden. Of je nu gaat voor een premium biefstuk of wat pittiger vlees zoekt: de draad is het belangrijkste element wanneer het op het snijden van vlees aankomt. Een populair soort vlees dat je tegenwoordig steeds vaker op barbecues ziet is picanha. Wil je picanha aansnijden maar weet je niet precies hoe dag moet? Snij dan eerst een dun stukje van het vlees af. Dit onthult de binnenkant van het vlees waardoor je de textuur kunt zien. Ieder vlees heeft een zogenaamde draad. Dit is eigenlijk de richting waarin de spieren liggen. Door te kijken naar de lijn van de draad, kun je bepalen hoe je het vlees kunt gaan aansnijden.

picanha aansnijden

De haakse techniek

Vlees haaks aansnijden is de beste manier om te voorkomen dat je biefstuk taai wordt. Ga je picanha aansnijden? Dan geldt precies dezelfde techniek tijdens het snijden. Maar wat wordt er nou precies bedoeld met vlees haaks aansnijden? Wanneer je de draad van het vlees hebt bepaald, kun je ook weten hoe je het vlees haaks kunt aansnijden. Wanneer de draad horizontaal loopt, snijd je als het ware verticaal in op het vlees. Je zorgt dus dat de lijn van de draad gaat kruisen met de lijn waarin je snijdt. Deze techniek zorgt niet alleen voor een lekkerder stukje vlees, maar helpt je bovendien ook met het snijden. Het is namelijk veel makkelijker om tegen de draad in te snijden, dan met de draad mee.

Hoe werkt het?

Je vraagt je misschien af waarom de manier van het snijden de smaak van het vlees zo kan bepalen. Eigenlijk is het niet zozeer de smaak die wordt aangetast door een verkeerde snijtechniek, maar de textuur. Wanneer je vlees haaks aansnijdt, zorg je ervoor dat de vezels van het vlees worden opgebroken. Je onderbreekt de draad waardoor het vlees uit allemaal kleine stukjes bestaat. Dit zorgt ervoor dat het vlees makkelijk te kauwen is en lekker soepel aanvoelt in de mond. Door met de draad mee te snijden houd je al deze vezels juist heel. Dat zorgt voor grote stukken vlees die taai en moeilijker te kauwen zijn.

Previous «
Next »