Luister jij graag naar muziek? Tijdens het sporten, studeren of werken of als je gezellig een biertje drinkt met vrienden, muziek is een krachtige manier om emoties op te roepen. De juiste muziek kan je dan ook actief of juist rustig maken, blij of nostalgisch. Dit is wat muziek doet met je brein.
Jezelf in een bepaalde stemming brengen
Wetenschappers weten nog niet precies hoe jouw brein reageert op muziek, maar dat er van alles gebeurt op het moment dat je naar bepaalde tonen luistert is wel duidelijk. Hierdoor kun je jezelf met de juiste muziek in een bepaalde stemming brengen. Op Spotify vind je dan ook veel kant-en-klare afspeellijsten met de ideale tunes om je goed te kunnen focussen of voor tijdens het hardlopen of een stevige work-out. Elk element van een lied, zoals klank, ritme en harmonie, werkt op een specifiek gedeelte van je hersenen. Niet alleen supplementen verbeteren jouw prestaties in de sportschool, maar muziek zorgt er ook voor dat je meer plezier beleeft aan sporten en jezelf net wat harder pushed.
Associaties met een gebeurtenis
Heb jij goede herinneringen aan een bepaald lied, bijvoorbeeld omdat dit hét lied was tijdens een vakantie met vrienden? Dan komt er dopamine vrij op het moment dat je eenmaal thuis weer naar dit liedje luistert. Hierdoor kom je direct in een goede stemming. Op het moment dat je je down voelt heb je vaak de neiging om naar weemoedige muziek te luisteren. Hierdoor kan muziek ook steun bieden, bijvoorbeeld nadat je relatie is uit gegaan of als je net negatief nieuws te horen hebt gekregen.
Automatisch meebewegen
Bij het horen van muziek ga je vaak automatisch meebewegen. Van een tikje met je voet of een beetje meedeinen met je hoofd tot lekker swingen omdat je er vrolijk van wordt. Dansen op muziek is uniek voor mensen. Er zijn ook dieren die het kunnen maar dat is vaak omdat het aangeleerd is of omdat mensen er positief op reageren en ze daarin worden aangemoedigd.
Verminderen van stress
Muziek kan stress flink verminderen. Luister na een drukke dag op werk of school naar muziek om ervan te genieten en te ontspannen. Kun je niet slapen? Een halfuurtje klassieke of rustige muziek doet wonderen. Muziek werkt nog stressverlagender als je zelf een instrument bespeelt. Het belangrijkste is dat je een instrument uitkiest waar je zo veel mogelijk plezier aan beleeft. Op deze manier kom je tijdens het muziek maken in de flow, waardoor tijd lijkt te vertragen en je helemaal opgaat in de bezigheid.
Overal muziek luisteren
Wat zo fijn is, is dat je tegenwoordig overal naar jouw favoriete muziek kunt luisteren. Zo kun je jouw favoriete muziek downloaden op je telefoon of gewoon streamen. Met een noise-cancelling headphone hoor je alleen nog maar je muziek omdat het andere geluid buiten wordt gesloten, ideaal als je in een koffietentje gaat studeren of werken. Als je met vrienden naar het park of strand gaat is een draagbare speaker onmisbaar om mee te nemen. Stel vooraf een vrolijke afspeellijst samen waar iedereen blij van wordt. Doe er ook wat nieuwe liedjes bij, grote kans dat je door de nieuwe herinneringen die je maakt bij deze tunes dopamine aanmaakt de volgende keer dat je ze beluistert.
Beeld via Pixabay
https://pixabay.com/nl/photos/mensen-guy-man-geluid-muziek-2562350/