(Her)ontdek de serie Californication!

  • Menfacts
  • juli 10, 2024
  • Comments Off
serie californication

Op 29 juni 2014 eindigde de serie Californication. David Duchovny schitterde daarin 7 seizoenen lang als Hank Moody. 10 jaar na het slotakkoord staat de serie over de onnavolgbare schrijver nog steeds als een huis. Een huis vol strippers, uitgetrapte Morley-peuken en lege flessen Single Malt Scotch, weliswaar.

Glansrol van David Duchovny

Na zijn rol als FBI-agent Fox Mulder in The X-Files (1993-2002) weigerde David Duchovny nieuw tv-werk, tot hij het briljante scenario van Californication (2007-2014) las.

Verstandige zet. De hoofdrol van de rokkenjagende, kettingrokende, doorzopen schrijver leverde de Amerikaanse acteur zijn tweede Golden Globe op.

Waarover gaat de serie Californication?

‘I probably won’t go down in history, but I will go down on your sister.’ – Ziedaar de levensfilosofie van Hank Moody.

In de eerste aflevering heeft je nieuwe favoriete antiheld Hank Moody wel betere tijden gekend. De naar Los Angeles verkaste New Yorker worstelt met een knoert van een writer’s block.

Terwijl de schrijftafel stof vangt, laaft de met eindeloze schut woorden en compleet van de pot gerukte verwensingen goochelende Hank zich aan copieuze hoeveelheden drank en vrouwen alsof er Olympische medailles mee te verdienen zijn.

Op privé-vlak is het al niet veel beter gesteld. Hanks ex-vriendin Karen (Natascha McElhone) gaat trouwen met een zaaddodende uitgever (Damian Young). Zijn twaalfjarige vroegwijze tienerdochter Becca (Madeleine Martin) heeft net haar poppen ingeruild voor pubergrillen en een gothic-look.

En op de koop toe zorgden de hoogst discutabele onderhandeling praktijken van zijn talent agent en beste vriend Charlie (een hilarische Evan Handler) ervoor dat Hanks bestseller ‘God Hates Us All’ vermassacreerd werd op het witte doek tot de zoveelste inwisselbare strontfilm van formaat.

Waarom Californication de ultieme mannen serie blijft

7 seizoenen en 84 afleveringen lang beleeft Hank Moody de dolste avonturen in het klaarblijkelijk nooit slapende Los Angeles. Hanks in alcohol, nicotine, narcotica en cannabis gemarineerde strapatsen eindigen meer dan eens in een nachtje cel en de rechtbank.

De rits vrouwelijke veroveringen van het hoofdpersonage staat ondertussen op eenzame hoogte in de moderne tv-geschiedenis en herleidt het volledige deelnemersveld van ‘Ex on the Beach’ tot een benedictijnenklooster.

En tegelijkertijd heeft deze getroebleerde successchrijver een hart van goud. Diep van binnen wil Hank niets liever dat alles weer goed komt met zijn ex en tienerdochter.

‘My family goes on without me, while I drown in a sea of pointless pussy.’, klinkt het triest na een zoveelste nachtelijke bacchanaal.

Of rijdt deze drankzuchtige vrouwengek alsnog de horizon tegemoet met zijn eeuwige liefde Karen naast hem op de passagiersstoel van zijn 1990 Porsche 964 Cabriolet?

Vrij naar Charles Bukowski

Bedenker Tom Kapinos baseerde Californication overduidelijk op de legendarische Amerikaanse schrijver en professionele ‘barfly’ Charles Bukowski. En dan meer bepaald op diens alter ego Henry Chinaski.

Toch moet je helemaal geen literatuurliefhebber zijn om deze geniale reeks in een ruk als een krat Hertog Jan, dan wel een fles twaalfjarige Genlivet achterover te slaan.

Want het schrijversbestaan van het hoofdpersonage is maar een dekmantel voor de meest absurde situaties, dolkomische dialogen en knetterende oneliners zoals ‘Sorry for the mess on the rug. I didn’t know your wife was such a squirter.’

Wat de serie Californication tegelijkertijd zo sterk maakt, is de perfect gedoseerde afwisseling tussen komedie en bloedernstig levens spul dat zowel het getormenteerde hoofdpersonage als de kijker geregeld buiten westen slaat.

Begeleid door de betere soundtrack

Muziek is nooit ver weg onder de Californische zon. Hank is een zelfverklaarde Warren Zevon-fan en citeert Led Zeppelin en Black Sabbath als educatieve rolmodellen.

Zakk Wylde, Marilyn Manson en Mötley Crüe-drummer Tommy Lee tekenen voor een bijrolletje. En Wu Tang Clan-rapper RZA kaapt het hele vijfde seizoen als het oncontroleerbare hiphopfenomeen genaamd ‘Samurai Apocalypse’.

Waar kan ik de serie Californication kijken?

Je vindt alle afleveringen op streamingdienst Viaplay Nederland. Een invitatie die Hank Moody ongetwijfeld warm zou aanprijzen met zijn vertrouwde strijdkreet ‘Muthafuckaaaa!’.

Lees ook onze artikelen eens over de mannenseries Ballers en Entourage.

Previous «
Next »