Hoe bereid je groenten op de bbq?

  • Menfacts
  • augustus 24, 2020
  • Comments Off
groente van de barbecue

Bij barbecueën denken de meeste mensen aan vlees. Uiteraard wordt dit ook het meest klaargemaakt op een barbecue, maar groenten kun je ook zeker goed klaar maken hierop, dit las je al hier bij ons artikel over de Mexicaanse keuken. De meeste groenten profiteren enorm van de directe hitte en worden zoeter en lekker knapperig. Maar dat gebeurt natuurlijk niet zomaar. Er zijn een aantal stappen die je moet nemen voor het beste resultaat, die willen we hieronder met je bespreken, zodat je naast die lekkere picanha of zalm van de barbecue, wat extra’s kunt doen met je bbq. Wie weet bevalt het wel zo goed dat het vlees steeds minder belangrijk wordt. Hoe dan ook, groenten op de bbq zijn heerlijk, lees hieronder hoe je ze zo heerlijk maakt.

barbecue groenten

Verschillende soorten groenten

Grof gezegd kun je groenten in 3 soorten verdelen:

  • bladgroenten, zoals sla en spinazie
  • wortels en aardappelen, hieronder vallen ook zoete aardappelen en pastinaak
  • kool, denk hierbij aan spitskool of bloemkool

Elke soort groente heeft een andere textuur en daardoor een andere bereidingswijze nodig. Als we groenten op de bbq leggen, dan willen we dat de binnenkant zacht wordt en de buitenkant knapperig. Als je ze te lang bakt, zal de hele groente een zachte moes worden, daar wordt niemand blij van. Veel groenten krijgen op de bbq juist een prachtige karamelisatie. Met de volgende 4 stappen kun je bijna elke groente lekker bereiden op de bbq.

Snijd alle stukken van dezelfde groente voor op de barbecue even dik

Zorg dat alle stukken van jouw geselecteerde groente gelijk zijn qua dikte. We benoemen expres de dikte en niet de gelijke grootte want hoe lang het stuk is maakt niet zoveel uit. De hitte komt maar van één kant en als je alle stukken groenten tegelijk draait zullen alle stukken alleen tegelijk klaar zijn als alle stukken even dik zijn. Zo zal de warmte in elk stuk in dezelfde tijd het midden bereiken.

Mocht je verschillende diktes hebben dan dreigt het risico dat sommige dunne stukken al droog en verbrand zijn terwijl andere dikkere delen nog wat langer moeten. Vaak worden die niet gare stukken er gelijk met de rest afgehaald, omdat je geen geduld meer hebt en wil beginnen met eten. Wat je dan op tafel zet is zeker niet lekker en nodigt ook niet uit om het nog eens een keer te proberen.

groenten van de barbecue

Reinig je barbecue groenten goed en maak ze droog

.Zorg dat je voor je begint met koken, dat je de groenten goed afspoelt met koud water. Zo spoel je alle beestjes en zand eraf, en krijg je geen modderplasje op het bord waar de groenten op liggen. Als alles goed schoon is, dan moet je zorgen dat je de groenten erg goed droog maakt. doe dit met keukenpapier, zodat er geen papier aan blijft kleven. Om groenten goed te kunnen grillen, moet het vocht aan de buitenkant namelijk zijn verwijderd. Anders ben je aan het stomen en zal het eten nooit knapperig worden. In groenten zitten natuurlijke suikers die karameliseren tijdens verhitting en zorgen dat de groente een geweldige complexe zoete smaak krijgt. Karamelisatie gebeurt pas als al het oppervlakte vocht weg is zodat de suikers in de groenten verhit worden.

Plantaardige olie en zout

Grillen op de bbq gebeurt op ongeveer 200 graden of hoger, waardoor de groenten kunnen verbranden. Daarom moeten de groenten beschermd worden tegen de hitte en dit doe je door ze in te smeren met olijfolie of en andere plantaardige olie. Zo heeft de hitte iets langer de tijd om het midden te bereiken zonder dat je bang hoeft te zijn dat de buitenkant al zwart is.Tegelijkertijd brengen we nu ook wat zout en eventuele andere kruiden aan. Een beetje zout is in principe genoeg maar je kunt nu ook andere kruiden erop doen. Zo kan een aardappel wel wat tijm en rozemarijn gebruiken bijvoorbeeld.

Zacht van binnen en knapperig van buiten

De groenten zijn klaar als ze knapperig van buiten zijn en zacht van binnen zonder al te droog te zijn. Je moet er makkelijk een vork in kunnen prikken. Hardere, grotere stukken zoals grote stukken pastinaak of wortel zullen daar ongeveer 45 minuten over doen terwijl dunnere wortels of bijvoorbeeld asperges in 10 minuten al gaar kunnen zijn.

Een groot stuk Romeinse- of bindsla. Is natuurlijk al snel eetbaar en krijgt enkel een extra smaak door het hele korte grillen.

Aluminium Bakjes voor kleine bbq groenten

Sommige groenten lenen zich niet echt voor de roosters van een barbecue. Je kunt je voorstellen dat champignons of spruitjes eigenlijk te klein zijn en tussen de spijltjes kunnen vallen. Hier kun je bakjes voor kopen van aluminiumfolie en op deze manier kun je spruitjes bijvoorbeeld ook goed marineren op de bbq.

Previous «
Next »