• Homepage
  • >
  • Drank
  • >
  • Hop 101: Wat zijn op dit moment populaire hopsoorten?

Hop 101: Wat zijn op dit moment populaire hopsoorten?

  • Rogier
  • november 23, 2022
  • Comments Off
de populaire hopsoorten

Eenvoudig gezegd: om bier te brouwen, heb je water, mout, gist en hop nodig. Dat is waar, of je nu een thuisbrouwer bent die zwoegt over je eigen kleine ketel of een brouwerij die op veel grotere schaal met vaten werkt. En hoewel elk ingrediënt belangrijk is voor het eindproduct (en er zijn andere ingrediënten op basis van bierstijlen), heeft naar onze mening niets meer invloed op het algehele smaakprofiel dan hop. Dit geldt vooral wanneer je robuuste pale ales, IPA’s en andere hop-centrische brouwsels maakt. 

Naast aroma, smaak en algehele bitterheid, biedt hop conserverende eigenschappen aan bier, waardoor de drank langer houdbaar is. Hop, en de alfa- en bèta zuren erin, zijn van cruciaal belang in het brouwproces omdat ze het bittere mondgevoel, de uiteindelijke smaak en aroma’s beïnvloeden op basis van het type hop dat wordt gebruikt en wanneer het aan het bier wordt toegevoegd. Hop die eerder in het brouwproces is toegevoegd, zorgt voor meer smaak en bitterheid, terwijl hop die later in het brouwproces wordt gebruikt voor de aromatische impact zorgt. De beste brouwers weten welke hop ze samen moeten gebruiken, wanneer ze ze moeten gebruiken in het brouwproces en hoeveel ze moeten gebruiken om het ideale bier te produceren.

Weet jij hoe je de meest populaire hopsoorten kunt herkennen om een ​​bier te kiezen dat je lekker vindt? Weet jij om welke smaken bepaalde hop bekend staat? Weet je welke hop het aroma beïnvloedt, of wat jouw favoriete bier zijn tropische toets of bittere afdronk geeft? Nou, je staat op het punt om erachter te komen.

De basis

Eerst moet je weten wat hop eigenlijk is. Hop is een lid van de Cannabaceae-familie van bloeiende planten, ook bekend als de hennepfamilie, waartoe cannabis behoort. Ze worden als een bloem beschouwd, maar zijn meer conisch van vorm dan een traditionele bloem. Ze zijn de reden dat je bier een bittere, bloemige, fruitige, dennenachtige, harsachtige of citrussmaak heeft. Zonder hen zou je bier te moutig zijn en in de verste verte niet zo drinkbaar. Nu je een beetje weet over het belang van hop, is het tijd om meer te weten te komen over enkele van de meest populaire hopsoorten. We kozen enkele van onze favorieten. 

dit zijn op dit moment populaire hopsoorten

Mosaic

Mosaic werd voor het eerst beschikbaar gemaakt in 2012. Het wordt gebruikt als zowel een bittere als een aromatische hop, maar brouwers gebruiken het meer voor bitterheid en smaak omdat het een licht mandarijn aroma met bosbessen- en aalbes smaak heeft. Je vindt het in populaire fruitbieren, die vooraan verleidelijke proeftonen.

de meest populaire hopsoorten

Cascade

Cascade is een van de meest populaire hopsoorten ter wereld. Cascade werd oorspronkelijk gecreëerd in het veredelingsprogramma van de Oregon State University en werd in 1972 beschikbaar gesteld aan brouwers. Het is de hop die de klassieke pale ale-smaak oproept die we met die stijl zijn gaan associëren. Cascade wordt vaak gebruikt in IPA’s voor bitterheid, omdat het kruidigheid en grapefruit- en citrusschillen bevat. Het wordt het best gebruikt aan het einde van een brouwsel om het zoveel mogelijk grapefruit en harsachtig aroma te geven.

Wat zijn op dit moment populaire hopsoorten

Saazi

Saaz is een historische hop, een van de oorspronkelijke vier nobele hopsoorten [klassieke Europese variëteiten] en wordt vaak gebruikt als aromatische hop die bier een kruidige, houtachtige en licht kruidige geur geeft. Het kan ook een subtiele aardsheid aan smaak geven en wordt vaak gebruikt voor dry-hopping en is te vinden in veel Tsjechische pilseners, waaronder ’s werelds eerste blonde pils: Pilsner Urquell.

populaire hopsoorten
Previous «
Next »